Look Down

I have 422 friends, yet I am lonely.

Több mint 30 millió ember nézte meg eddig azt a folyamatosan terjedő videót, amely a fent idézett mondtattal kezdődik. Közűlük rengetegen meg is osztották, köztük az ismerőseim is. Így jutott el hozzám e mű, amely arra bíztat, hogy ne használjuk azt a lehetőséget, amely biztosította, hogy a film alig néhány nap alatt Magyarország lakosságának több mint háromszorosához jusson el.

Szép, nem?

Szóval költözzünk vissza a középkorba. Mert az aztán szuper volt. Akkoriban mindenki boldog volt, még a magány fogalma sem létezett. Most meg jött ez a szemét technológia, meg a rohadék Facebook és mindent tökretett.

Vagy túloznék?

Mert ez egy jó film, aranyos film, ő nem akarja, hogy ne használjuk a technológiát. Csak azt szeretné, ha jól használnánk. Nos, akkor idéznék még egy kicsit, konkrétan az utolsó néhány mondatot:

Look up from your phone. Shut down that display. Stop watching this video. Live life the real way.

Általában elemző cikkeket szoktam írni, de most egyszerűen nem megy. Már azt sem értem, hogy hogyan juthat valakinek eszébe, hogy megossza ezt a filmet. Mármint, ha odaírná, hogy ez teljesen értelmetlen és csak azért osztom meg, hogy ti is lássátok, hogy mekkora marhaságokat beszél ez az ember, akkor rendben volna. De nem, még lájkolják is, majd negyed millióan. Most komolyan, ha valaki egyetért, akkor tegye, amit az idézet mond. Most azonnal kapcsolja ki a gépét és még a blogomat se olvassa tovább, mert (valószínűleg) ez is a közöségi hálón jutott el hozzá. De megosztani és terjeszteni az igét, pont úgy, ahogyan a film szerint nem volna szabad? Könyörgöm, legalább próbáljuk meg megérteni, hogy miről van szó, mielőtt megosztjuk.

Mindegy. Beszéljünk a filmről.

Azt kell, hogy mondjam, hogy bizony minőségi. A zene tökéletes, a vágások szépek, az operatőri munka is rendben van és a történet is jól felépített. Aki ezt készítette az nagyon ért a hatáskeltéshez. Túlzottan is.

Az igazság az, hogy – gondolom eddig nem így tűnt, de – alapvetően egyetértek a film tartalmával. Nem volna szabad túlzottan elmerülni a Facebook, illetve általában a technológia világában, mert elveszítjük a valódi kapcsolatainkat is magányosak leszünk. Azt nem értem, hogy ezt miért kell ennyire fekete-fehéren, ennyire szélsőségesen nézni. Nekem például kb. 150 ismerősöm van Facebookon és sosem éreztem, hogy ennél többre lenne szükségem, sőt a Close Friends listámon pontosan 5 ember szerepel. Őket nevezem a barátaimnak. Velük gyakran találkozom személyesen és követem az életüket a hálón és a valóságban is. Persze programozóként egész nap egy képernyő előtt ülök és eszem ágában sincs kikapcsolni. Egyrészt ez a szakmám, másrészt sokszor örömöt is okoz.

Nekem 5 barátom van és mégsem vagyok magányos. Őket nem a Facebook ismertem meg, de nem is az utcán sétálva.

Jó néha magányos vagyok. Meg boldogtalan. Néha meg tök boldog. Aki magányos azon a Facebook sem segít, sőt csak magányosabb lesz tőle. Aki meg nem magányos, annak ez csak egy plusz eszköz, hogy olcsóbban, egyszerűbben és gyakrabban tudjon beszélni azokkal, akik fontosak neki. Igen, néha úgy sétálok az utcán, hogy fel sem nézek a képernyőről. Néha meg nem. Ugyan miért bűn, ha olyasvalakivel beszélgetek, aki épp nem áll fizikailag mellettem? Akkor az már nem is valódi kapcsolat? Ezek szerint mikor a régi “szép” időkben az emberek (a szerelmes párok is) leveleztek, mert nem volt más technológia a kommunikációra és legküzdhetetlenek voltak a távolságok, akkor azok nem voltak valódi kapcsolatok? Csak az a valódi, amit meg lehet fogni, amit a két szememmel látok? Ha így folytatjuk, akkor hamarosan az is kiderül, hogy a tudomány nem is valóság. És végül tényleg a középkorban fogunk kikötni, vagy az őskorban.

Live life the real way.

Milyen a “real way”? Egyáltalán miért gondolja bárki, hogy neki joga van megmondani, hogy én hogyan éljem az életemet? Ahogy a film is mondja, meg vannak számlálva a napjaink. Mindenkinek. Ezért ki kell őket használni. Én kihasználom. Alkotok, elmondom a véleményemet és a barátaimmal töltöm az időmet. És igen, ehhez használom a technológia adta lehetőségeket. Aki szerint ez bűn, vagy hülyeség, az egészen nyugodtan kapcsolja ki a telefonját, de előtte ne felejtse el megosztani a videót.

PS. Nem, nem fogok linket közölni. Aki szeretné az a TECHNOLÓGIÁT használva könnyedén megtalálja a filmet.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s